Zajęcia kulinarne- przetwory na zimę

Zajęcia kulinarne- przetwory na zimę
2018-07-06

Przetwory na zimę- Kiszone ogórki, pasztet z cukinii

Sezon ogórkowy w pełni, tak więc postanowiliśmy zamknąć lato w słoiku, przygotowując kiszone ogórki! 

 

Takie domowe przetwory smakują najlepiej.

Kiszenie ogórków jest mało skomplikowane. Umyte warzywa zalewamy wodą z solą, dodajemy przyprawy i zakręcamy słoiki. Tradycyjnie dodaje się korzeń chrzanu, czosnek z łupiną, koper, liść laurowy, ziarna pieprzu, gorczycy. Oprócz tego niektórzy dorzucają liście chrzanu, wiśni, porzeczek, winogron lub dębu. Te ostatnie nadają ogórkom charakterystyczny zapach. 

 

Galeria zdjęć:

Zobacz także:

Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Mielcu
Ul. Wojsławska 278, 39-300 Mielec, tel/fax: 17 583 74 17; 17 586 35 22; 17 583 97 16
NIP: 817-18-84-895, Regon: 180694388, KRS: 0000232950
PKO BP SA Oddział w Mielcu 23 1020 4913 0000 9102 0052 9420