Dzień Placków Ziemniaczanych

Dzień Placków Ziemniaczanych
2017-11-13

 

Każdy z pewnością ma swój ulubiony przepis na placki ziemniaczane. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. A my kochamy wszystkie! Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka, czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej- prostej, skromnej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. To tradycyjne danie daje ogromne możliwości twórczej inwencji. Aby wzbogacić i urozmaicić smak naszych placków podaliśmy je według uznania- z gęstą kwaśną śmietaną lub twarożkiem ze szczypiorkiem. Kinga, Jacek, Marta i Gosia sprawnie poradzili sobie z takimi czynnościami jak np. obieranie i ścieranie ziemniaków, ucieranie twarożku, krojenie szczypiorku, smażenie placków, serwowanie dania pozostałym uczestnikom. Współpraca przebiegała bez większych trudności.

 

Tekst: Terapeuta zajęciowy- Natalia Maziarz

 

Organizator poczęstunku z okazji „Dnia Placków Ziemniaczanych”:

 Fizjoterapeuta- Barbara Stec, Terapeuta zajęciowy- Natalia Maziarz

 

Foto.: Fizjoterapeuta- Barbara Stec

Galeria zdjęć:

Zobacz także:

Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Mielcu
Ul. Wojsławska 278, 39-300 Mielec, tel/fax: 17 583 74 17; 17 586 35 22; 17 583 97 16
NIP: 817-18-84-895, Regon: 180694388, KRS: 0000232950
PKO BP SA Oddział w Mielcu 23 1020 4913 0000 9102 0052 9420