Od ziarenka do bochenka - Dzień Chleba

Od ziarenka do bochenka - Dzień Chleba
2017-10-16

 

Pieczywo, w tym głównie chleb, od pokoleń pozostaje jednym z podstawowych składników pożywienia większości z nas –  jak donoszą badania przeciętny Polak zjada średnio ponad 40 kg pieczywa rocznie. I choć znamy je głównie w postaci klasycznych kanapek, tymczasem rodzajów pieczywa i sposobów jego wykorzystania jest mnóstwo. Z okazji obchodzonego 16 października, Światowego Dnia Chleba, uczestnicy naszego domu postanowili docenić ten wyjątkowy produkt i celebrować jego święto. Wszyscy podopieczni wzięli udział w prelekcjach na temat chleba. Obejrzeli również prezentację multimedialną przedstawiającą rys historyczny chleba oraz film dokumentalny pt. ,,Od ziarenka do bochenka”, który zawierał ciekawostki z przemysłu piekarniczego. Uczestnicy wspólnie rozwiązywali krzyżówkę, której hasło dotyczyło tematu przewodniego dzisiejszego święta, wzięli udział w quizie o chlebie,
a także podjęli próbę interpretacji przysłów i powiedzeń dotyczących pieczywa. Uwieńczeniem dzisiejszego dnia była istna uczta, w której główną rolę odegrały: świeże pieczywo, ogórek kiszony oraz domowej roboty smalec.

 

Tekst: Terapeuta zajęciowy- Martyna Wasserman

 

Organizator - Terapeuta zajęciowy- Martyna Wasserman , Katarzyna Ryś

 

Foto.: Terapeuta zajęciowy- Sławomir Muniak

Galeria zdjęć:

Zobacz także:

Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Mielcu
Ul. Wojsławska 278, 39-300 Mielec, tel/fax: 17 583 74 17; 17 586 35 22; 17 583 97 16
NIP: 817-18-84-895, Regon: 180694388, KRS: 0000232950
PKO BP SA Oddział w Mielcu 23 1020 4913 0000 9102 0052 9420