Pracownia Kulinarna

W ramach pracowni kulinarnej proponowane są aktywności:

- planowanie jadłospisu i listy zakupów

- robienie zakupów połączone z treningiem budżetowym

- obróbka produktów, przygotowywanie posiłków

- przygotowywanie stołu i nakryć

- nauka kulturalnego zachowywania się przy stole

- postępowanie  z żywnością, naczyniami, sprzętami (przechowywanie, używanie, mycie, resztkowanie itd.)

- nauka obsługi podstawowych urzadzeń i sprzętu gospodarstwa domowego

- przygotowywanie i organizacja uroczystości okolicznościowych

- czynności porządkowe

- nawiązywanie i podtrzymywanie relacji społecznych i koleżeńskich

 

Zajęcia w ramach prawcowni kulinarnej, mają wyrabiać samodzielność w czynnościach dnia codziennego (samoobsługi), powodować wzrost kompetencji społecznych, poprawiać komunikację i relacje międzyludzkie. Uczyć prowadzenia zdrowego trybu życia, dysponowania budżetem, planowania posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz dobrej organizacji pracy. Bezpiecznego posługiwania się sprzętem i urządzeniami.

Czynności planowane w ramach pracowni kulinarnej przy wykorzystaniu ogrodu, skupiąją się na zaletach  silwoterapii, zooterapii Uczą doboru odzieży w zależnosci od warunków atmosferycznych i rodzaju prowadzonej aktywności. Rozwijają poczucie odpowiedzialności za sprzęt, rośliny, zwierzęta, uwrażliwiają na potrzeby innych ludzi.

Pozwaląją uczestnikom obcować i funkcjonować w naturalnym środowisku przyrodniczym w sposób czynny, według potrzeb własnych i otoczenia.

 

 

    

                                                                 

     

 

 

 

Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Mielcu
Ul. Wojsławska 278, 39-300 Mielec, tel/fax: 17 583 74 17; 17 586 35 22; 17 583 97 16
NIP: 817-18-84-895, Regon: 180694388, KRS: 0000232950
PKO BP SA Oddział w Mielcu 23 1020 4913 0000 9102 0052 9420